PRIČA O BIBLIJSKOM VRTU MIRA

Općina Kalnik (80 km od Zagreba) je jedna od najsiromašnijih općina u Republici Hrvatskoj. Sa svojih 1950 građana i školom sa 116 učenika i 16 učitelja poklonila je sebi i čovječanstvu nesvakidašnji događaj i dar - gradnju prvog Biblijskog vrta mira.

Na svijetu postoje biblijski vrtovi biblijskim i drugim biljkama (Španjolska, Nizozemska, Kaštel Sućurac - Hrvatska), ali nigdje na svijetu ne postoje osobe i događaji iz Biblije - Starog i Novog zavjeta na jednome mjestu.

Milorad Kovačević, zaposlen na mjestu pomoćnika pročelnika Županijskog ureda za kulturu Koprivničko-križevačke županije upoznaje o svom projektu izgradnje prvog Biblijskog vrta mira Josipa Crnčića, pročelnika Županijskog ureda za prosvjetu, kulturu, informiranje, šport i tehničku kulturu. Lančana reakcija je krenula. Gospoda Danica Crnčić, ravnateljica Osnovne škole Kalnik djelatnicima Škole prihvatila je ideju. Bivši ministar poljoprivrede Ivica Gaži iz Zagreba upoznaje ravnatelja Hrvatskih šuma Željka Ledinskog sa projektom uz čiju veliku pomoć Hrvatske šume daruju hrastovih 45 trupaca od 2,5 m i veliki trupac od 15 m za oblikovanje obeliska mira (povijest kršćanstva).

07. lipnja 2000. na Kalniku osnovan je Organizacijski odbor s predsjednikom Miloradom Kovačevićem, podpredsjednicima Danicom Crnčić i Milanom Kraljem, načelnikom Općine Kalnik. Javljaju se, i daruju pomoć prvi dobrotvori. Dr. Ivica Petriš prvi je otvorio džepove srca, iza njega slijede Trpimir Tkalec i Josip Trbus iz Križevaca.

Hrastovi trupci uz veliku pomoć Krunoslava Jakupčića doputovali su na mjesto nedaleko Osnovne škole. Afrika je poznata po baobabu, Sjeverna Amerika po sekvojama, a Hrvatska po hrastu lužnjaku - kralju hrvatskih šuma.

"Mlinar" Križevci - Mlinarsko-pekarska industrija osigurava za umjetnike smještaj u Planinarskom domu Kalnik. Zahvaljujući dobroti Mate Tijardovića, predsjednika Udruge "Petar Smajić" iz Ernestinova, dolaze nam radosni gosti, najpoznatiji hrvatski naivni umjetnici u drvetu.

Od 15. do 20. lipnja 2000. održana je l. kiparska radionica na kojoj su za 6 dana oblikovane osobe iz Starog i Novog zavjeta:

- Ljubica Matulec, načinila je likove Adama i Evu
- Izidor Popijač - Žiga, autor je Mojsija
- Miroslav Karač, oživio je apostola Filipa
- Ivan Matković - Lasta, izradio je lik lsusa Krista
- MatoTijardović, izradio je lik Veronike
- Ivan Mišić, autor je Ivana krstitelja
- Vedran Jakšić, oblikovao je Barnabu
- Ivan Forijan, oživio je proroka lzaiju
- Ivan Vukšić - Jakova
- Ivan Abjanac - Judu Tadeja
- Marino Jugovac - anđela Gabrijela
- Đuro Zvonal - Leopolda Mandića
- Mato Mihinica - svetog Petra.

Svi umjetnici čije je dlijeto razgovaralo s hrastovim drvetom bili su oduševljeni što stvaraju biblijski svijet na jedinstven način. Umjetnici su se družili s kalničkim ljudima, uživali u prirodnim ljepotama kalničkog kraja i ruševinama kalničkog Starog grada, u kojem su stolovali ugarski kraljevi.

Tete kuharice, na čelu s Đurdicom Žibrin, ispunjavale su i nemoguće želje umjetnicima o kojima je vodio brigu Boris Čataj, poznati kazališni redatelj iz Križevaca. Prvih 13 drvenih skulptura je napravljeno. Početak sjajan. Najgore je prošlo, najteže dolazi.

Ponovni susret.

Od 20. do 31. kolovoza 2000. skupilo se staro društvo s novim umjetnicima. Na 2. kiparskoj radionici oko Osnovne škole opet je čovjek umjetnik s dlijetom razgovarao s hrastovim drvetom pa simfonija stvaranja bilježi: bilo je prisutno 16 naivnih kipara Hrvatske koji su oblikovali 20 drvenih skulptura:

- Marino Jugovac, napravio je andele Mihaela i Rafaela
- Ivan Mišić - Antuna Padovanskog, sv. Stjepana prvomučenika i Nikolu Tavelića
- Ivan Abjanac - Abrahama i sv. Bartola
- Ivan Matković - Lasta, sv. Marka Križevčana
- Vedran Jakšić - Matiju apostola
- Saša Matković - Amosa
- Mate Tijardović - Lazara
- Nediljko Ožić - Jeremiju
- Katarina Parađ Vojković - Majku Božju
- Ljubica Matulec - sv. Pavla
- Mato Mihinica - Danijela
- Dragutin Jamnić - Šimuna starca
- Mario Bičanić - sv. Josipa
- Karač Miroslav - Šimuna apostola
- Siniša Tejankić - sv. Benedikta
- Forian lvan - sv. Nikolu.

2. kiparsku radionicu su pomogli svojim proizvodima: Daruvarska pivovara, Podravka, Poljoprivredna zadruga Đurđevac, PIK Vrbovec, "Mlinar" Križevci, Josip Širjan iz Kusijevca, a troškove dolazaka umjetnika Lions Club, Internacional iz Zagreba.

O zaštiti skulptura brinuo se Auram Stamenković, popularni kalnički ACO. Udruga mladih Kalnika sakupljala je hranu od mještana Kalnik koji su nam nesebično pomagali tijekom održavanja dviju kiparskih radionica.

Tijekom 11. i 12. mjeseca 2000. godine Udruga mladih Kalnik i učenici Srednje škole "Ivan Seljanec" Križevci iskopali su rupe za postolja 33 drvene skulpture. "Radnik" Križevci d.d. darovao je beton i željezo za betoniranje postolja, a djelatnici "Radnika" Križevci s križevačkim poduzećem S.K.I.M.T izradili su postolja za skulpture. Domar Škole Zoran Radiček s djelatnicima S.K.I.M.T-a iz Križevaca postavo je drvene skulpture prema projektu Milorada Kovačevića. Stjepan Topolko vlasnik S.K.I.M.T-a postavio je pločne staze oko skulptura. Hrvatske šume, zahvaljujući ravnateljima Šumarija Križevci i Koprivnice, Krunoslavu Jakopčiću i Anti Stankoviću, darovali su nam sadnice čempresa, thuje, ariša i bora te smo ih ukupno 33, kao simbol Isusovog zemaljskog života, posadili u Biblijski vrt mira.

Kao mali ljudi ponosni smo na sebe što smo u svoju savjest, u svoju odgovornost, ugradili jedan drugi svijet, svijet bez ratova, nasilja protiv svake ravnodušnosti, tog najvećeg grijeha civilizacije. Sve što smo činili radili smo vlastitim snovima, vlastitim zanosom, vlastitim primjerom i zaštitom vlastite savjesti. U početku iza nas je stajao samo dragi Bog i bez pomoći državnih institucija stvorili smo svi zajedno nesvakidašnje djelo, smanjili dug prema lsusu, ljudima i sebi samima.

Biblijski vrt mira

 

 

PRVI BIBLIJSKI VRT MIRA SVIJETU
PRIČA O BIBLIJSKOM VRTU MIRA
BIBLIJSKA KULTURA MIRA
SKULPTURE
KIPARSKE RADIONICE
ZAHVALE
MILORAD KOVAČEVIĆ