www.krizevci.net,
.

 

KRIŽEVAČKO VELIKO SPRAVIŠĆE
Kratki uvod ili što treba znati...

radicionalna velika turistička priredba. Poseban naglasak na njegovanje starih narodnih običaja, nošnji . . . .

Održava se prvog vikenda u mjesecu lipnju (petak, subota i nedjelja) i par dana prije. Legenda (700 godina) kaže: "U staro doba vladala je velika netrpeljivost između križevačkih purgera i "šljivara", kalničkih plemenitaša. Križevački purgeri - cehmeštri ponosni na svoje varoške pravice i cehove - isticali su svoje prvenstvo i nadmoć. Kalničani pak, ponosni na svoje plemstvo, darovano od kralja Bele IV kojeg su u bijegu pred Mongolima hranili šljivama na Kalnik-gradu (otuda im i ime "šljivari"), neprekidno su dolazili u sukob s purgerima.

Prema predaji, polovinom XIII st. križevački su se purgeri i kalnički plemenitaši ("šljivari") konačno pomirili i sprijateljili. U znak pomirdbe sazvano je "Veliko spravišće" u Križevcima. Tada su se purgeri i plemenitaši zavjetovali da će živjeti u slozi i ljubavi , pomagati jedni druge i zajedničkim snagama neprijatelja ljutog suzbijati. Kruna uspjeha tog "spravišća" bila je velika veselica na kojoj se jelo, pilo i zabavljalo "po križevački" tri dana i noći. Purgeri su za tu priliku dali dva vola koja su se pekla na ražnju a kalnički plemenitaši dovezli su pune bačve vina.

Ova legenda koristi se već 39 godine za priredbu, turističku manifestaciju "Veliko križevačko spravišče". U cijelom ceremonijalu postoje i glavne uloge: križevački notarijuš, kalnički kaštelan, varoški sudac, "fiškuš", "vunbacitelj" i dr., seoske zaprege, povorka ljudi u narodnim nošnjama, zabavne priredbe, šale, pjesma, nastupi kulturno-umjetničkih društava, prodaja suvenira - upotpunjavaju cijelu ovu tradicionalnu manifestaciju.

Po Stoljetnom kalendaru i ove nas godine očekuje sunčano i lijepo vrijeme. Do sada smo imali 31 kišnih i 8 sunčanih "Spravišća", pa Vam savjetujemo da uzmete kišobrane, jer i s kišom "Spravišča" bude.

 

KRIŽEVAČKO VELIKO SPRAVIŠČE
kućedomaćin: GRADSKO POGLAVARSTVO KRIŽEVCI
organizator: TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KRIŽEVACA, Nemčićev trg 6, tel./fax 048/681 199
direktorica Spravišča: Olinka Gjigaš